Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden Stekene
De Koninklijke Muziekmaatschappij ‘De Ware Vrienden’ van Stekene vindt haar oorsprong in 1879. Zij heette toen ‘Vreugd en deugd”, telde 48 spelende leden en was een onderafdeling van het genootschap van Franciscus Xaverius.Tijdens de Eerste Wereldoorlog lagen alle activiteiten stil. Na de oorlog beslisten de Xaverianen om alle instrumenten over te dragen aan een nieuwe maatschappij met dezelfde leden maar met een andere naam: Broederband. De Broederband kende een snelle groei, en behaalde heel wat prijzen.


Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd deze bloei echter weer stilgelegd. Na de bevrijding werd de vereniging onder de naam ‘Sinte-Cecilia’ opnieuw opgestart. In 1948 nam ze haar huidige naam ‘De Ware Vrienden’ aan. In 1986 werd de fanfare omgevormd tot harmonie.

Sinds september 2011 wordt de harmonie gedirigeerd door Jeroen Corneillie. Onder zijn leiding ontstond de traditie van het jaarlijkse nieuwjaarsconcert en regelmatige themaconcerten. In 2012 rangschikte de harmonie zich in 2e afdeling tijdens het provinciaal muziektornooi, een plaats die de harmonie in 2016 met verve succesvol wist te behouden.       

Ruysscheveldekoor Stekene

1979 -twaalf enthousiaste mensen leggen de basis voor wat een paar jaar later zal uitgroeien tot een volwaardig vierstemmig koor. Aanvankelijk is het een veredeld volkskoor dat wekelijks samenkomt onder impuls van zijn stichter en eerste dirigent, Tony De Ruysscher (toenmalig docent aan het Lemmensinstituut). Het ledenaantal groeit snel en het Ruysscheveldekoor beleeft zijn eerste bloeiperiode met succesvolle Wieneravonden, optredens in eigen streek maar ook in Duitsland (Kölner Dom), Oostenrijk (Sankt Stephansdom Wenen), Frankrijk en Nederland.

Een heroriëntering komt er – negentien jaar later - onder de dynamische leiding van Sebastiaan Van Steenbergen (nu componist en kapelmeester verbonden aan de Antwerpse Kathedraal). Hij geeft het koor een nieuw elan. Het bestaande populaire genre wordt angevuld met Engelstalige koorwerkjes en creaties van de dirigent zelf. De uitvoering van zijn zelf-gecomponeerde Requiem te Stekene en in de Antwerpse kathedraal, wordt door meer dan duizend aanwezigen op enthousiast applaus onthaald.

Van augustus 2002 tot 2009 is de leiding in handen van Carlo Claes. Sinds september 2009 staat het koor onder leiding van Bert Peeters, de dirigent die tot vandaag zijn koorleden kan enthousiasmeren en hen de vreugde van het samen musiceren laat ervaren. Onder zijn deskundige leiding verzorgt het koor aperitief-, kerst - en themaconcerten (o.m. een Mozartconcert in 2015). Voor die concerten werkt het Ruysscheveldekoor regelmatig samen met andere koren en muziekverenigingen.

Kamerkoor Muzenisse Stekene

In 1989 startten een aantal enthousiaste zangers en zangeressen onder muzikale leiding van Jan Goethals een kamerkoor. De bedoeling was een evenwicht te vinden tussen liefhebberij en regelmatig een degelijke prestatie op een podium te brengen. Vandaag is Muzenisse een gemengd kamerkoor met een 19-tal zangers, dat in 2016 in 1e afdeling werd gerangschikt tijdens de provinciale koorwedstrijd Oost-Vlaanderen. Muzenisse is lid van Koor en Stem. Sinds april 2012 staat het koor onder leiding van Hera Wyckers.

Muzenisse concentreert zich op het profane en religieuze repertoire, en probeert een breed gamma aan stijlperiodes en genres te overbruggen. Het koor opteert bij concerten veelal voor een afwisselend programma, zodat het zowel voor de zangers als voor de luisteraars een aangename avond of namiddag wordt.

Sint-Ceciliakoor Sint-Niklaas

Het Sint-Ceciliakoor is bijna 78 jaar actief en was het grootste deel van die tijd verbonden aan de Christus Koningparochie te Sint-Niklaas. In 1939 richtte Michel Pieters een mannenkoor op. Gedurende de volgende decennia groeide deze groep uit tot een volwaardig gemengd koor, dat vooral bekendheid verwierf door de jaarlijkse uitvoering van de Johannespassie van Bach. In 1986 kreeg Els De Lentacker de muzikale touwtjes in handen. Momenteel telt het koor ongeveer dertig leden.

Jaarlijks geeft het Sint-Ceciliakoor vol enthousiasme een eigen concert, waarbij het al meerdere malen tot een fijne samenwerking kwam met instrumentale en vocale ensembles. In 2016 organiseerde het koor zo een themaconcert J’aime la vie (met liederen van het Eurovisiesongfestival) en werkte het mee aan de hedendaagse compositie Songs from Mirage. In 2017 volgde het concert Talbot House naar aanleiding van WO I. Verder verzorgt het koor eucharistievieringen op hoogdagen, huwelijken en begrafenissen.

Het Sint-Ceciliakoor nam deel aan beide Freedom-projecten van de stad Sint-Niklaas. Dit resulteerde in een reeks sfeervolle kerstconcerten onder de naam Xmas XL. In 2019 verzorgt het koor de koorpartijen in de musical “Jesus Christ Superstar” van Bohemianproductions in de Christus Koningkerk.

De lagere scholen Toermalijn (Stekene) en 7-Sprong (Kemzeke) zorgen voor een gelegenheidskinderkoor dat het evenement mee muzikaal ondersteunt. Ze worden voorbereid door Ann Van der Jeughd (Stekene) en Kathleen De Bruyne (Kemzeke).
Jeroen Corneillie

Jeroen Corneillie werd in 1987 in Tielen geboren en net als zijn oudere broers en zus begon hij op 8-jarige leeftijd bij de plaatselijke brassband om zijn eerste noten over de cornet te leren, waarna Jeroen zijn cornet-studies begon aan de muziekacademie in Herentals. In 2005 studeerde hij cum laude af aan de muziekacademie en ontving een medaille van de stad Herentals.

Op 18-jarige leeftijd koos Jeroen ervoor om trompet te studeren aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Hij was lid van de trompetklasse van Alain De Rudder en Steven Verhaert en speelde in masterclasses bij Reinhold Friedrich, Frits Damrow, Klaus Schuwerk, Jeroen Berwaerts en Roger Webster om er maar een paar te noemen. Daarna voltooide hij met succes een masteropleiding saxhoorns (optie Eb soprano cornet) bij Frans Violet.

Sinds 2012 is Jeroen de vaste soprano cornet van Brassband Willebroek. Daarnaast is hij ook een veel gevraagd muzikant in binnen- en buitenland. Sinds 2011 is hij de dirigent van de Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden. Daarnaast dirigeert hij ook nog de Brassband Wortel.

Bert Peeters

Bert Peeters (Puurs, 21 mei 1943) is - als heel jong koorknaap in de kerk - voorbestemd om naar het Lemmensinstituut te gaan in Mechelen. Daarna vervolmaakt hij zich aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen voor hobo en orgel en in Gent behaalt hij het bijzonder Diploma voor Directie HaFaBra (Harmonie, Fanfare, Brassband) bij Guy Duyck en hij volgt ook koordirectie bij Michaël Scheck. Vrij vlug dirigeert hij harmonieën en fanfares. Hij is ook een veelgevraagd organist voor het opluisteren van eucharistievieringen.

Gedurende meer dan dertig jaar was Bert leraar aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Sint-Niklaas en Sint-Lambrechts-Woluwe. Hij fungeert er nog steeds als jurylid voor de eindexamens. Hij was ook jarenlang een vaste waarde op de musiceerdagen van Jeugd en Muziek te Antwerpen. Hij was jarenlang medewerker van VLAMO Oost-Vlaanderen. Tweemaal per jaar leidde hij het Oost-Vlaams seniorenorkest van Vlamo en dit gedurende verschillende jaren. Hij was tevens Lid van de Raad van Bestuur van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen.

In 1974 wordt hij organist van de Christus Koningkerk te Temse en ligt hij aan de basis van het Kri-koor, het koor waarop het huidige Vocaal Ensemble Temsicantat voortbouwt en dat hij nog steeds dirigeert. In 1982 richt hij het Gemengd koor Sint-Amandus op in Malderen, waar hij in 2007 de dirigentenfakkel doorgeeft.

Sinds september 2009 neemt hij de muzikale leiding van het Stekense Ruysscheveldekoor op zich.

Toneel is voor Bart Picavet niet meer of niet minder dan een erfelijke kwaal. Eddy Picavet, Barts vader, schreef en regisseerde tal van stukken. Bart kreeg het theatervirus dus van thuis uit mee. Om zijn vader niet al te veel voor de voeten te lopen legde hij zich in die eerste jaren toe op het scheppen van magie door middel van lichtregie en decorontwerp. Kroon op dit aspect van zijn theaterwerk, is het decor dat hij in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten neerzette voor de galavoorstelling Rhytm of the World van Up with People.

Bloed kruipt echter waar het niet gaan kan... In 1990 nam Bart Picavet zijn eerste regie-opdracht aan: Circus, een totaalspektakel voor kinderen. Daarna volgden: De Rattenvanger van Hamelen (1992) en De Vier van Bremen (1993 en 1996). In 1994 stond hij mee aan de wieg van theatergezelschap Plankvast uit Waasmunster. Hij regisseerde er: Shit! en de De Golf. In 1994 richtte hij ook het jongerengezelschap De Realiteit mee op. Hij tekende voor de regie van Pinocchio (1994), Professor Wonderwater (1995), Wie stal de kerststal (1996) en Leve(n) de heksen? ! (1997). In 1999 zette hij samen met Fio Van Steenlandt en Frank Pollet de musical Strijk! op de planken voor het vijfjarig bestaan van CC Het Waaigat. Toen hij de productieleiding van de Wase openluchtspektakels Wazenaar (Eksaarde-2000) en Tempus (Sint-Gillis-Waas-2001) kon opnemen, ging er een kinderwens in vervulling.

Gedurende zestien jaar was Bart de drijvende kracht achter MuzArt, een musicalgezelschap dat kansen wil bieden aan jongeren tussen 12 en 18 jaar om podiumervaring op te doen. Van 2000 tot 2016 regisseerde hij er zestien originele musicals en kregen heel wat jongeren de kans om zich te ontplooien.

In de zomer van 2017 schreef en regisseerde Bart “Sinay 1798.” Een openluchtvoorstelling op de prachtige Dries van Sinaai met meer dan 80 acteurs en figuranten.

Bart is ook een vaste kracht bij figurentheater Tieret waarmee hij het voorbije seizoen het Vlaamse land rondreisde met “Mr. Beer en de woeste wolven” een familievoorstelling die samen met “Walrus” tot stand gekomen is.
(foto: copyright VRT)

Voor de rol van dr. Van Haelst kunnen we beroep doen op niemand minder dan Frank Van Erum (Genk, 7 oktober 1977). Frank studeerde aan het conservatorium van Gent. Hij werd bekend van de televisieserie Thuis, waarin hij Renzo Fierens speelt. In de VTM-reeks Verschoten & Zoon speelde hij een van de hoofdrollen, namelijk Kevin, het 'luie' inwonend neefje van garagehouder René. In 2008 vertolkte hij de rol van Jens Nackaert in het laatste seizoen van de VTM-serie Wittekerke. Tevens was hij vanaf 2008 te zien in de politieserie Zone Stad als informant Ludo Schepers en in 2009-2010 in de VTM-soap Familie als Tino Hendrickx. In 2007 speelde hij ook een gastrol in Spoed als dokter Van Handenhove. In Flikken, Hallelujah!, Recht op Recht, F.C. De Kampioenen (hippie), Samson en Gert, W817 (Michiel), Witse (allemaal VRT) en Vermist (VT4) speelde hij gastrollen. Zijn eerste grote rol was die van Ben Vorlat in de serie Stille Waters.


Hij is ook te zien geweest in het theater. Zo speelde hij in 2003 de rol van Meneer Muis in de musical De 3 Biggetjes van Studio 100. In 2007 speelde hij diezelfde rol weer toen de musical werd hernomen. Ook was hij de understudy van wolf Willy (Jan Schepens). Hij speelde ook mee in theaterproducties bij het Nederlands Toneel Gent, Het Speeltheater en Theater aan de Stroom.

In 2011 bracht hij de muzikale cabaretvoorstelling TRIP, rond drugs. Hiermee stond hij in de Vlaamse theaters. Met Han Coucke vormt hij samen het cabaretgezelschap Gino Sancti, waarmee hij al verscheidene humorprijzen in Vlaanderen en Nederland won. In 2014 maakte hij, na acht jaar afwezigheid, zijn comeback in de serie Thuis waarin hij opnieuw Renzo Fierens vertolkt. In 2016 vormt hij een komisch duo met Janine Bischops tijdens haar theatertournee "Het Laatste Woord" in een regie van Peter Perceval.